Základní informace

03.05.2012 18:43

 

Základní informace

 

Felzuma madagaskarská je druh deního gekona z madagaskaru. 

File:Phelsuma lézard.jpg

Felzuma madagaskaraská

 

Taxonomie

Tady je zařazení felzumy madagaskarské a stručný popis jednotlivých skupin: 

 

Říše: Živočichové (Animalia)

Kmen: Strunatci (Chordata) - Živočichové s tělem držícím strunou (předchůdce kostry) nebo kostrou

Podkmen: Obratlovci (Vertebrata) - Strunatci s kostrou, kostěnou nebo chrupavčitou

Třída: Plazi (Reptilia) - Obratlovci s kůží pokrytou šupinami, krunýřem nebo štíty, většinou se čtyřma nohama, studenokrevní (teplotu těla přebírají od okolního prostředí)

Řád: Šupinatí (Squamata) - Plazi s tělem pokrytým šupinami

Podřád: Ještěři (Sauria) - Šupinatí s plně vyvinutýma končetinama (s vyjímkou slepýše)

Čeleď: Gekonovití (Gekkonidae) - Ještěři žijící v tropických oblatech. Na prstech mají přísavky, kterými se dokážou pohybovat i po kluzkých předmětech, např. po skle. Mají velkou a plochou hlavu a kratší lámavý ocas.Jsou ve většině případů noční - kvůli tomu mají velké oči se svislou zorničkou. Živý se hmyzem.

Rod: Felzuma (Phelsuma) - asi 40 druhů denních gekonů

Druh: Felzuma madagaskarská (Phelsuma madagascariensis) - 4 poddruhy

 

Poddruhy felzumy madagaskarské

 

název

 

velikost rozšíření obrázek

P. m.

madagascariensis

asi 22 cm

Východní

Madagaskar

P. m. grandis

asi 30 cm

Severní

Madagaskar

P. m. kochi až 30, 5 cm

Západní

Madagaskar

P. m. boehmei asi 20 cm

Východní

Madagaskar

bez obrázku

 

Doma chováme poddruh grandis

 

Felzuma madagsarská v přirozeném prostředí: pralese

 

Vzhled

Je zeleně zbarvená s červenými tečkami. Intenzita teček avůbec celé zbarvení záleží na poddruhu. Spodní část těla je světle žlutá. Jako ostatní gekoni má čtyři nohy a na každém prstu má přísavky, díky kterým dokáže lézt i vzhůru nohama třeba i po skle. Další jedinečnou vlastností felzum je olizování si oka jazykem. Dělají to, protože nemají víčka a jazykem si oko čistí. Velikosti felzum se druh od druhu liší. U nejmenších 6,5 cm a u největších až 30 cm (pokud nepočítáme již vyhubenou felzumu obrovskou, která měřila výjimečně až 50 cm). Samec felzumy madagaskarské měří okolo 30 cm. Samice je o něco menší, měří asi 25 cm. Jasné zbarvení naznačuje, že jsou felzumu denními živočichy. Zornička  felzum je kulatá, to je další přizpůsobení pro denní život. 

Felzuma madagaskarská, která se pomocí "přísavek" drží na skle vzhůru nohama.

Felzumy madagaksraské

Detail skvrn na těle felzumy

 

Rozdíly mez samcem a samicí

Samec a samice se vzhledově u felzum příliš neliší. Felzuma madagaskarská není vyjímkou. Samci jsou většinou větší a pestřeji zbarvení. Samičky jsou prostě méně nápadné, protože jsou vlastně důležitější (nesou v sobě a pak posléze kladou vejce - v té chvíli je samička je obvzlášť zranitelná. Hlavní rozdíl, podle kterého poznáte samce, jsou pohlavní orgány hemipenisy, umístěné v páru pod kloakou (společné ústí trávicí, vylučovací a pohlavní soustavy). Dalším znakem je rozšířený kořen ocasu a preanální póry (vyústění kožních žláz v okolí kloaky). Samičí pohlavní ústrojí obsahuje vejcovod, kde jsou uložena vajíčka a vejcovod, který vede spermie k vajíčkům nebo naopak vajíčka ven. Vejcovod ústí do kloaky. Tyto rozdíly se poznají většinou až v jednom roce života felzumy, kdy dospívají.

Samec

 

Název

Latinský rodový název pochází od Johna Edwarda Graye (1800-1875) který felzumy jako první zařadil do samostatného rodu. Pojmenoval je po nizozemském lékaři jménem Murk vam Phelsum. V češtině je se psaním problém, protože se někdy uvádí psaní místo zet písmeno es (felzuma/felsuma). Na internetu se psaní různí (ale google uznává se s). Proto jsem se podíval do knih. I tam je psaní nejednotné, ale více knih pužívá verzi se z. To je: Zvíře, velká obrazová envyklopedie, dvanácti dílná encyklopedie Svět zvířat a kniha o chovu felzumy v sérii abeceda teraristy. Verzi se s jsem našel jen v knize encyklopedie teraristika, kterou napsal Eugéne Bruins. Jak už jste asi si všimli, já píšu slovo felzuma se z.

Joh Edward Gray, britský herpetolog, který zařadil felzumy do samostatného rodu.

 

A jak se řekne felzumy anglicky? A v jiných jazycích? Podívejte se na tabulku!

           

jazyk název
Anglicky Day gecko
Německy  Taggecko
Španělsky  Geco diurno
Polsky Felsuma, Dniówka

(z wikipedie)

 

Rozšíření

Většina felzum žije na Madagaskaru, kde se tento rod vyvinul a na dalších ostrovech v Indickém oceánu, např. na Seychelách, Makarénách (ostrovy Mauricius, Reunion a Rodriguez) Komorech (4 ostrovy) a Andamanech. Některé druhy se ale dostaly až do Afriky (Phelsuma ocellata, seippi a dubia). Felzuma madagaskarská žije na severu Madagaskaru, který je vlhčí než suchý jih. Většina felzum obývají stromy a nejčastěji pralesy. Některé druhy žijí i v okolí lidských sídel. Teplota se zde phybuje okolo 25 °C a vlhkost vzduchu kole 75 %.

Mapka rozšíření felzum (zelená plocha je Indický oceán) 

 

Potrava 

Felzumy se jako ostatní gekoni živí hlavně hmyzem, pavouky a jinými bezobratlími. Větší druhy požírají někdy i malé ještěry (včetně svých mláďat), hlodavce a ptačí mláďta. Felzumy nejprve kořist trpělivě pozoruje (musí se hýbat, jinak ji nezaregistruje) a pomalu se plíží. Až uzná za vhodné, bleskově vystartuje. Někdy se stane, že je cvrček pozornější a včas uskočí a felzuma má smůlu. To se stábá často mláďatům, která nejsou ještě tolik zkušená. Čas od času felzumy olizují ovoce a nektar z květů. Vodu získávají z dešťových kapek.

File:Gold dust day gecko at flower clone.jpg

Vlevo je felzuma zlatoocasá lízající nektar z květu. Vpravo je felzuma madagskarská v teráriu, která před chvílí ulovila cvrčka 

 

Způsob života

Felzumy asi v jednom roce života, kdy pohlavně dospějí, si najdou partnera. Felzumy žijí většinou v párech, nebo ve skupinkách několika smců a více samic na stromě, který je jejich teritoriuma žijí na něm celý život. Mláďata si většinou hledají jiné stanoviště, protože je smaci, případně samice napadají. Felzumy celkově jsou dost teritoriální živočichové. Proto se je doporučuje chovat v párech, ale někdy si i pár "nesedne"(viz chov felzum v zajetí). Způsob obrany felzum je napadání u menších, či stejně velkých živočichů. U zvířat, která se naopak snaží ulovit felzumy, se brání tak felzumy brání tak, že jim odpadne ocas, který zase po nějaké době doroste. Nikdy už ale nebude tak veký a barevný jako  ten předešlý.

    Felzumy před pářením 

 

Rozmnožování

 Samec nejprve dělá na samičku dojem a když svolí, proběhne páření. Po páření zůstává samička nějakou dobu gravidní než naklade tzv.dvojvajíčko (dvě vejce spojená dohromady - průměr jednoho vejce je cca 1cm). Někdy ale klade samice jen jedno vejce (většinou, když je mladší a její menší tělo by dvě vajíčka neuneslo). Do roka může naklást až 10 dvojvajec, které klade do štěrbin ve kůře, mezi listy apod. A často na stejné místo (tedy alespoň v teráriu. Při teplotě 28 °C se líhnou za 60 - 65 dní. Mláďata jsou zpočátku světle zelená s jemnou červenou kresbou na zádech.

Několikadenní mládě felzumy