Chov v zajetí

10.05.2012 14:15

Chov v zajetí

Tady se můžete dozvědět něco o chovu a péči o mláďata felzumy madagsakarské, která patří mezi plazi pro začátečníky.

Felzumy se chovají jednotlivě nebo, což je přirozenější, v párech. Dva samici nebo samice pohro,adě se můžou napadat, až zabít.

Terárium

Velikost:

Terárium pro párek felzum madagsakrských se doporučuje terárium orientované na výšku, protože je pro stromové gekony přirozenější. Rozměry našeho terária jsou 60x40x70 (délka x šířka x výška). Terárium se otevírá posuvnými dvířky na přední stěně. Po stranách a na stropě je mřížka, která slouží jako větrání.

Terárium pro naše dospělé felzumy.

 

Podmínky v teráriu:

Felzumy žijí v tropech, takže teplota a vlhkost vzduchu je poměrně vysoká. Teplota vzduchu v teráriu by měla být oklo 25 °C, pod žárovkou až 30 °C. Vlhkost, kterou udržujeme ručním nebo automatickým rosítkem by měla být vysoká asi 70 %. Stříkáme alespoň 2x denně. Spínačem máme nastavený čas, kdy se světla v teráriu zapínají a vypínají (viz osvětlení).

 

Rosení terária (několik minut po rosení se stěny orosí)

 

Osvětlení:

Důležitým vybavením terária je osvětlení. Pro zdraví felzum je důležité UV záření ze slunce, které ale neprochází sklem. Proto se ve zverimexech prodávají speciální UV zářivky (pro flzumy síly 10), které se vloží buď nad větrání na stropě terária (ale ne jen přes sklo, tudy UV neprojde) nebo dovnitř terária jako UV žárovka. POZOR! UV asi po třech měsících ze zářivky nebo žárovky vyprchá a vaše felzumy můžou onemocnět. Další položkou je žárovka (25-40 W) jako zdroj tepla, která ohřívá celé terárium a pod ní se mohpu felzumy vyhřívat.  Pod ní by mělo být až 30 °C. Dá se koupit i žárovka, která je i s UV a zároveň hřeje. 

Osvětlení řídíme spínacími hodinami (od 9 hodin ráno do 9 večer), přitom tepelná žárovka se vypíná po každé hodině na 15 minut, aby se žárovka nepřehřívala.

Zleva: UV zářivka nad větráním ze síťky; Žárovka, která je zároveň zdroj UV a tepla. Je zakrytá květináčem, aby neoslňovala a aby na žárovku felzumy nelezly.

Spínač

 

Dekorace:

Je také důležitá, tvoří skrýše, místa pro vyhřívání a šplhání. Měla by se co nejvíce podobat přirozenému prostředí felzum, aby se zde cítili dobře. Samozřejmě je terárium s dekorací hezčí i pro vás. Hustě osázejte terárium tropickými rostlinami. Přednost dáváme živým pře umělými. Měli by být silné, aby je felzumy svou vahou neponičili. Ideální je např. tzv. tchýnin jazyk (sanseviera trifasciata). Felzumy rosltliny nepožírají. Dobré je, když umístíte také silné větve, po kterých můžou felzumy šplhat. Na zadní a postraních stěnách je ideální umístit nařezané bambusové tyče, za které se felzumy schovávají a kladou sem vejce.

Vlevo: Rostliny v teráriu (vzadu je tchýnin jazyk)

Vpravo: Stěna z nařezanýcha  svázaných bambusových tyčí, kterou požívají felzumy jako skrýš.

 

Stručně:

Tady je jasný seznem toho, co budete potřebovat:

  • terárium, nejlépe na výšku, s posuvnými dvířky a větráním
  • UV zářivka síly 10, každé 3 měsíce by se měla vyměnit
  • žárovka 25-40 W jako zdroj tepla
  • spínací hodiny nastavené na 9 - 21 hod.
  • teploměr, kterým sledujeme tepltu v teráriu, není nutně potřebný
  • rosítko, ruční nebo automatické
  • substrát do terárií
  • tropické rostliny, klacky, kameny a ostatní dekorace

 

Krmení

Jednou za dva až tři dny krmíme živými crčky či jiným hmyzem, aby na každou felzumu připadali cca 3 cvrčciMůžete krmit i moučnými červy, ti ale nejsou moc výživní. Je možné krmit i sarančaty. Ta musí ale být malá, aby je felzuma dokázala sežrat. I pozření malého sarančete jí trvá déle. A samozřejmě jí stačí méně sarančat než cvrčků, protože jsou větší. Nejvýživnější bývá ale potrava z přírody, která se chytá do síťky. Pozor, abyste nechytili vosu, včelu, nebo jiný hmyz s žihadlem.Cvrčky nebo jiný hmyz je důležité posypávat vitamínem (do krabičky se cvrčky toho přibližně lžičku a protřepáte. Felzumy rády lížou banán, med, nebo ovocnou přesnídávku pro děti, ale po podobných věcech tloustnou, proto jimi krmit jen občas

Jak krmit:


1. krabička cvrčků a vitaminový prášek                            2. nasypte trochu prášku do krabičky

3. krabičku zavřete a protřepejte                                       4. cvrčci se práškem obalili                    

5. nasypte několik cvrčků do terária                                6. felzuma se cvrčkem

 

Problémy 

S chovem felzum mohou nastat některé problémy.

Nemoci a zranění:

Tady najdete některé nemoci a zranění, které se vaší felzumě mohou stát a na některé odpověď

  1. nedostatek UV záření (viz osvětlení), po kterém felzumy chřadnou a nepřijímají potravu→vyměňte zářivku za novou
  2. špatně svlečená kůže
  3. samec někdy napadá samici→pokud si nesednou, tak je oddělte, někdy ale samec zraní samici při páření a pakuž jí nechá
  4. když felzumy nemají příliš větví nebo rostlin se svislou polohou, se felzumám "zlomí" ocas a může odpadnout.→ocas doroste
  5. Při napadení za ocas ho felzuma může "pustit"→ocas doroste
  6. nedostatek vitamínů→obalujte cvrčky či jiný hmyz vitaminovým práškem

Felzuma klemmerova se !zlomeným" ocasem

 

Útěk felzumy:

Když felzuma uteče, chyťte ji síťkou. Felzumy se často schovávají v blízkosti terária, které považují za své teritorium. Když felzumu nenajdete, zkuste jí nalákat na dětsku přesnídávku. S tímto způsobem ale nemáme zkušenosti.

Změna barvy: 

Změna barvy ještě neznamená nemoc. Před svlékáním je felzuma zelenobílá. Barva také závisí ne vlhkosti, teplotě, náladě atd.

Vlevo: samec má před svlékáním bělavou kůži

Vpravo: normální zbarvení

 

Chov felzumy s jiným druhem?

Felzumy můžete, i když se to příliš nedpopručuje, chovat i s jinými zvířaty ve společném teráriu. Určitě nechovehte spolu s menšími živočichy, které by mohli felzumy poranit nebo sežrat. Naše felzumy chováme s jednou parosničkou rajskou. Oba tyto druhy pocházejí z Madagaskaru. Moc se sobě nepletou; felzumy se vyskytují na větvícha parosnička  se zahrabává do bahna a leze na zemi. Navíc je aktivní v noci, zato felzumy ve dne. Živý se také hmyzem, takže s krmení není problém )jednou se teda strhl, boj, kdy si parosnička spletla felzumu s cvrčke, ale dopadlo to dobře). Takže vám toto soužití můžeme doporučit. Parosnička akorát potřebuje misku na vodu a vlkou zem, do které se může zahrabávat. Více o parosničce rajské zde

Parosnička rajská

 

Chov mláďat

 

Felzumy se v teráriu snadno množí.

gscuier.jpg

páření

Vejce

Samička po páření naklade dvě spojená vajíčka (tzv. dvojvajíčka) někam na rostlinu nebo třeba za bamusovou stěnu. Vybere si většinou místo, kam nakladla vajíčka minule, proto stačí místo pouze kontrolovat. Vajíčka dáváme do plastového miniterária s větráním (stačí plastová krbice s víkem propíchaným špendlíkem) a pod lampičku v teráriu. Každý den inkubátor rosíme. Na dně máme substrát zvaný vermikulit, který se prodává ve zverimexech. Mláďata se líhnou (někdy se z vajíček nic nevylíhne a když hnědnou, vyhodíme je - je ale lepší jim dát čas) podle teploty. Při teplotě 30 °C se líhnou cca za 60 dní a při telotě 25 °C se líhnou za 5 měsíců.

Líheň s vajíčky, která je umístěná v teráriu pod žárovkou.

Péče o mláďata

Z dvojvajíčka se vylíhne jedna malá felzumka. Několik dní ji necháváme v ještě v inkubátoru a dáváme jí pouze med nebo dětskou ovocnou přesnídávku do víčka od PET lahve. Až povyroste, dáme ji do plastovho terária s větráním, do které dáme na dno substrát do terárií a položíme tam nějakou rostlinu v květináči. Stále dáváme felzumce med, ale házíme jí každý den 1 - 3 cvrčky. Nesmí být větší než její hlava, jinak by se mohla udusit. Také ji musíme rosit, ale lepší je míň než víc. Měla by mít nad krabicí žárovku a pokud možno také UV žárovku. Důležité je mít všechna mláďata rozdělená, protože jinak by se mohla navzájem pokousat nebo by ta silnější felzuma mohla té slabší sežrat všechny cvrčky a ta slabší by mohla umřít hlady.

 

hd.jpg

 

uivsgwnhrztr.jpg

 

Až felzuma vyroste a její krabice pro ni bude malá, přendáme ji do většího terária a nemusíme už ji tak často krmit, stačí jednou za 2 - 3 dny. Felzumy dospívají asi v půl roce života, ale jejich velikost závisí na velikosti terária a jak často je krmíte.

2bsuizn.jpg2gtzuf.jpg3vbhufsjk.jpg